Doa & Hajat Yang Pasti Dikabulkan

Doa ini diajar  oleh Tuan Guru Haji Salleh Musa, Sik Kedah.  “Ismullah Al-A`zhom” yang paling MUSTAJAB untuk meminta sesuatu dan memohon apa-apa hajat ;

doa_meminta_sesuatu_hajat-300x74

“Ya Hayyu , Ya Qayyum, Birahmatika Astaghitsu…(kemudian mohon disebutkan hajat anda)” ( Wahai Dzat Yang Maha Hidup , Wahai Dzat Yang Maha Berdiri Dengan Sendiri, Dengan Belas Kasihmu, Aku Meminta Kepadamu…)

“Ismullah Al-A`zhom” inilah yang dibaca oleh Ashif ibn Barkhiya ketika memindahkan singahsana Ratu Balqis yang berada di Yaman ke hadapan Nabi Sulaiman yang berada di Baitulmaqdis.

Sebagaimana yang dikisahkan di dalam Al-Quran ;

Berkata Sulaiman, “Hai pembesar- pembesar, siapakah diantara kamu yang sanggup membawa singgasananya kepadaku sebelum mereka datang kepadaku sebagai orang-orang yang berserah diri. Berkata Ifrit (yang cerdik) dari golongan jin, “Aku akan datang kepadamu dengan membawa singgasana itu kepadamu sebelum kamu berdiri dari tempat dudukmu, sesungguhnya aku benar-benar kuat membawanya lagi dapat dipercaya. Berkatalah seseorang yang mempunyai ilmu dari Alkitab, “Aku akan membawa singgasana itu kepadamu sebelum matamu berkedip.” Maka tatkala Sulaiman melihat singgasana itu terletak dihadapannya, ia pun berkata, “Ini termasuk karunia Tuhanku untuk mencoba aku, apakah aku bersyukur atau mengingkari (akan nikmat-Nya). Dan barangsiapa yang bersyukur maka sesungguhnya dia bersyukur untuk (kebaikan) dirinya sendiri dan barangsiapa yang ingkar, maka sesungguhnya Tuhanku Maha Kaya lagi Maha Mulia (QS.Al-Naml:38-40)


Hubungi Kami
Sebarang Cadangan, Komen, ataupun Aduan berkaitan isi kandungan artikel ini boleh diemailkan terus ke admin@viral.my . Kami akan meneliti setiap satu daripadanya dan akan membalas Email anda secepat yang mungkin. Terima Kasih.About the Author: viralmalaysia

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!